Els millors documentals de la NBA

Gràcies a la secció de documentals de Movistar + he pogut descobrir una sèrie de joies de la història del bàsquet americà, algunes d'elles, produïdes per la notable franquícia "30 for 30" de l'ESPN. Aquí us deixo una llista de les històries que més m'han agradat, deixant per al final, les dues més destacades:


Kevin Durant: Offseason 2014

Aquest documental explica l'estiu de 2014 de Kevin Durant, després de ser eliminat un cop més als Play-Offs amb els Oklahoma Thunder, tot i ser un dels equips favorits. Davant d'aquesta nova frustració, en Durant decideix llogar-se una mansió a Beverly Hills, amb pista de bàsquet inclosa, i convidar a tots els seus amics de la infància, per poder practicar durant les vacances amb els que si sent més còmode. Una gran història personal que apropa al Durant més humà.
 
 
 
When the Garden was Eden
 
L'actor i director Michael Rappaport parla de l'equip de la seva passió, els New York Knicks, durant l'època daurada dels anys 70. Aquest documental compta amb la presència i testimonis de jugadors d'aquella dècada com Phil Jackson, Bill Bradley o Will Frazier.
 
El més interessant d'aquest documental és veure l'evolució del bàsquet en una societat on, a principis dels anys 70, estava vist com un esport minoritari i de gent de "baixa classe".
 
De fet, els Knicks no jugaven ni a Manhattan, fins que van començar a arribar les victòries i els títols, i aleshores van acabar jugant al mític Madison Square Garden.
 
 
 
IVERSON
 
Aquesta producció de Netflix, narra la història del més que polèmic jugador dels Philadelphia 76ers, Allen Iverson. Des de la seva època de jugador d'institut i jove promesa, fins a les etapes més fosques de la seva carrera, amb la seva detenció i posterior empresonament.
 
Aquesta història és sobretot la de superació d'un jugador que ho tenia tot en contra per triomfar, caràcter, males influències, etc, però que tot i això va acabar sent 11 vegades All-Star de l'NBA i una icona per tota una generació.



The '84 draft
 
El draft de l'any 1984 és considerat el millor draft de la història de la NBA. En una mateixa promoció van sortir jugadors com Hakeem Olajuwon, Michael Jordan, Charles Barkley, Sam Perkins i John Stockton, entre d'altres.
 
També és força conegut com "l'error més gran comès mai a la NBA", quan els Portland TrailBlazers, que tenien la segona elecció (la primera va ser Houston amb Olajuwon), va escollir a Sam Bowie per davant de Michael Jordan. Les raons de Portland van ser excusar-se amb què ja tenien a un crack fent d'aler, en Clyde Drexler.
 
 
 
 
Però de totes les anècdotes que explica el documental, i en són moltes, em quedo amb aquestes dues: l'elecció en última ronda de Carl Lewis (sí, l'atleta), per part dels Bulls de Chicago. I l'entrenament previ a l'elecció de l'equip americà pels Jocs Olímpics de Los Angeles. On Barkley decideix no fer cas de l'entrenador, que demanava joc d'equip i col·laboració, tirant pel dret i jugant-s'ho tot, perquè a la grada estava ple de caçatalents de la lliga americana. No va anar als Jocs, però va acabar sent 5ena elecció del Draft.
 
 
 
Bad Boys
 
Bill Lambeer, Dennis Rodman, Isiah Thomas, Joe Dumars... els mítics Bad Boys dels Detroit Pistons de l'època dels 80 i principis dels 90. Una meravella de documental que narra els grans duels entre els Pistons i els Celtics de Larry Bird, i el duel més gran de tots, Isiah Thomas contra Michael Jordan, Pistons contra Bulls, els "nois dolents" de Detroit contra els "nois guapos" de Chicago.
 
El documental és un homenatge a un equip tant odiat com admirat, amb la majoria dels seus jugadors prenent part com a testimoni i replè d'històries i anècdotes de l'època, des de les baralles de Lambeer amb Bird, fins a la marginació que "suposadament" Thomas va rebre al Dream Team per part de Jordan i Daly.
 
 
 
I hate Christian Laettner
 
Sens dubte el millor documental que he vist fins ara. Christian Laettner és considerat un dels millors jugadors de la lliga universitària NCAA dels Estats Units, i també, un dels membres del mític Dream Team que va jugar a Barcelona'92.
 
Laettner jugava per la universitat de Duke, a North Carolina. Una de les universitats més odiades a tot el país per la seva condició d'escola "privada". El seu equip de bàsquet acostuma a arribar lluny i a donar guerra cada any a la lliga, però sens dubte, una de les èpoques més glorioses d'aquesta universitat, va ser la que va liderar en Christian Laettner, tant a dins com a fora de la pista.
 
Aquesta història, narrada en primera persona pel protagonista, és una delícia pels fanàtics d'aquest esport.
 

Comments