La història d'Steve Bartman

Aquest dissabte vaig assistir novament a un partit dels Chicago Cubs. Tot i que el beisbol no és l'esport que més m'entusiasma, m'agrada anar a l'estadi de Wrigley Field per la seva història, afició i per l'encant del barri que l'envolta. 
Degut al fred que feia, típic de l'Abril de Chicago, vam haver-nos de canviar de localitats i buscar-ne unes de més cobertes. Sembla ser que vam seure ben a prop del famós seient d'Steve Bartman, i aquí és quan el meu amic Keith, em va explicar una de les històries més curioses que he escoltat mai a un estadi.

L'any 2003, els Chicago Cubs van classificar-se per fi pels playoffs de la lliga de beisbol. Els Cubs són uns dels equips més dolents de la història del beisbol americà i normalment acaben dels darrers 3 últims temporada darrera temporada. Aquell any però, els Cubs tenien un bon equip i la ciutat (un 70% són fans dels Cubs mentre que un 30% ho són dels White Sox), estava totalment bolcada amb l'equip.
Durant el 6è partit de la sèrie contra els Marlins de Miami, un jugador dels Miami va llençar una "foul ball" contra una de les grades. Si el jugador defensiu dels Cubs hagués agafat aquella pilota dividida, hagués eliminat al batejador dels Marlins i els Cubs molt possiblement haurien guanyat aquell partit i la sèrie.

En Steve Bartman, un aficionat que seia a la primera fila de la grada, va allargar el braç i va agafar aquella pilota, davant de l'emprenyada màxima del jugador defensiu dels Cubs.
En aquest vídeo podeu veure la famosa jugada:



En directe ningú va veure clar que havia passat. Però la televisió va mostrar la jugada una i altra vegada enfocant a en Steve Bartman en primer pla durant varies ocasions. En aquella època no existien els smartphones i la velocitat amb que es va moure la notícia va ser molt lenta. De fet, la majoria d'espectadors es van assabentar de l'incident per amics o familiars que els van trucar o enviar SMS als seus mòbils amb una definició de com anava vestit en Bartman. A mesura que anaven passant els minuts, més i més espectadors van apropar-se cap al seient on hi seia per mirar de agredir-lo. Fins al punt que la seguretat de l'estadi va haver de treure'l escoltat del seu seient i protegir-lo fins al final del partit en una sala privada del club.

La societat americana és prou respectuosa amb els esports i les aficions, i rarament és dona el cas en que dos aficions en barallen en un estadi. Però en aquest cas, i degut al cabreig màxim de l'afició local, en Steve Bartman va passar a ser la persona més odiada de tota una ciutat. 

Els Cubs van acabar perdent aquell partit contra tot pronòstic i van quedar eliminats dels playoffs. En Steve Bartman va desaparèixer totalment. Mai va donar una entrevista (tot i la quantitat d'ofertes milionàries que va tenir) i segons diuen, ara viu a Florida sota una altra identitat.

L'Steve pot estar ben content de que això va passar al 2003 i no pas en els darrers anys. Amb la velocitat que les notícies es transmeten avui en dia a través dels smartphones, segurament molts fans haguessin arribat al seu seient molt abans que la seguretat de l'estadi.

Comments